joi, 31 mai 2012

CULORILE

CULORILE...
 Se numește culoare percepția de către ochi a uneia sau a mai multor frecvențe (sau lungimi de undă) de lumină. În cazul oamenilor această percepție provine din abilitatea ochiului de a distinge câteva (de obicei trei) analize filtrate diferite ale aceleiași imagini. Percepția culorii este influențată de biologie (de ex. unii oameni se nasc văzând culorile diferit, alții nu le percep deloc, vezi daltonism), de evoluția aceluiași observator sau și de culorile aflate în imediata apropiere a celei percepute (aceasta fiind explicația multor iluzii optice).
 Majoritatea indienilor din America de nord asociază fiecăruia dintre cele șase sectoare cosmice o culoare sacră: apoape de sol se află albul (culoare prezentată sub forma perlelor), care indică zorile; peste alb era așternut albastrul (culoare ce apare sub forma peruzelei); pentru a reprezenta dimineața peste albastru era galbenul, simbol al asfințitului, și deasupra se afla negrul, simbol al nopții. Amerindienii, la rândul lor, realizează următoarele asociații: galben = nord, albastru = vest, roșu = sud, alb = est, centrul lumii și zenitul = multicolor iar negru = pământul. La populațiile maya, patru culori desemnează geniile celor patru puncte cardinale care domină pământul și inspiră sentimentele omului. Astfel, albului îi corespunde nordul, primul arbore, primul om, făgăduința și speranța, negrului îi corespunde vestul, centrul ascuns și invizibil, noaptea, nenorocirea, roșului - estul, mierea, pofta de averi și putere, iar galbenului - sudul, porumbul, glia care hrănește. Percepții diferite dintre elementele cosmogonice și culori se întâlnesc și la indienii pueblo pentru care galben=nord, albastru=vest, roșu=sud, alb=est sau la indienii din preerie pentru care roșu=vest, albastru =nord, verde=est, galben=sud.

CARE CREZI CĂ E CULOAREA CARE TE CARACTERIZEAZĂ ?


Tot ce ne înconjoară are o culoare, un parfum sau un sunet. Am fost tentaţi deseori să ne întrebăm care este culoarea care ni s-ar potrivi...şi nu am găsit întotdeauna răspunsul sau dacă l-am găsit nu am fost întotdeauna mulţumiţi de el. Se ştie că fiecărei persoane i se potrivesc doar anumite culori...şi asta deoarece fiecare culoare potenţează câte un tip de personalitate. Iată câteva dintre semnificaţiile culorilor:

Roşu - scoate în evidenţă sensibilităţile observatorului, fiind deci o culoare foarte puternică. De aceea roşul captează foarte repede atenţia. În acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte de această culoare să fie stăpâne pe sine şi nu prea timide. Totodată, roşul este şi culoarea pasiunii, însă el nu trebuie folosit în exces.
Roşu  are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. El este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operati.
Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.
sau o alta abordare 
ROSU- este yang; emotii puternice; stimuleaza dorinta si activitatile sexuale; se foloseste in zone pasive, care au nevoie de energizare; fericire; caldura; forta; faima; culoarea focului- alimentele rosii consumate vor influenta functionarea inimii si a intestinului subtire; rosu inchis- noblete, bogatie, putere, noroc.
o alta definitie mai lunga :-)
 Semnificatiile culorii rosii
Prin forta, puterea si stralucirea lui, rosul este considerat pretutindeni ca fiind simbolul fundamental al principiului vital. Culoare a focului si a sangelui, prezinta, din punct de vedere simbolic, aceeasi ambivalenta ca si acesta din urma, in functie de nuanta sa, deschisa sau inchisa.
Rosul inchis este, dimpotriva, nocturn, feminin, tainic, centripet. El reprezinta nu expresia, ci misterul vietii. Rosul inchis are si o semnificatie funerara. Ambivalenta culorii rosii a sangelui ne dezvaluie doua situatii: cand este ascuns, sangele este esenta vietii, varsat, el inseamna moarte.
Rosul viu, diurn, solar, centrifug indeamna la actiune. El este imaginea inflacararii si frumusetii, a fortei impulsive si generoase, a tineretii, sanatatii, a bogatiei, a erosului liber si triumfator.
Ambivalenta din care provine toata puterea de fascinatie a culorii rosii poarta in ea, strans legate, cele mai adanci pulsiuni umane: actiunea si pasiunea, eliberarea si asuprirea.
In Extremul Orient, rosul evoca in general caldura, intensitatea, actiunea si pasiunea. Rosul este culoarea tendintei expansive, rajas.
Intruchipare a ardorii si a navalnicei tinereti, rosul este, in traditiile irlandeze, culoarea prin excelenta razboinica.
In Japonia, culorea rosie este purtata aproape exclusiv de catre femei. Este un simbol al sinceritatii si fericirii.
Efectele culorii rosii
Rosul este considerat un stimulent universal. Aceasta culoare are actiuni binefacatoare asupra sangelui si faciliteaza regenerarea celulara, mareste puterea vointei si curajul.
Mai ales in cazul temperamentelor sanguine, colerice sau hipertensionate este recomandat sa se utilizeze (dupa cum am prezentat in articolele anterioare) in mod gradat si in doze reduse.
Efectele fiziologice ale culorii rosii: creste presiunea sanguina, mareste tonusul muscular, activeaza respiratia, da o senzatie pregnanta de caldura, datorita intensitatii ridicate a energiei radiante a lungimii de unda electro-magnetica ce ii corespunde.
Efecte psihologice: culoare calda, stimulator general, excita, irita, provoaca, incita la actiune indeosebi in plan psihomotor, stimulent intelectual, usor nelinistitor, confera senzatie de pierdere in spatiu, aprindere, insufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile de idei.
Indicatiile terapeutice ale culorii rosii:
- anemie,
- bronsita,
- guturai,
- debilitate fizica (slabiciune),
- depresie psihica,
- dureri reumatismale,
- gripa,
- guturai,
- idiotenie, imbecilitate,
- moleseala, lancezeala,
- oboseala,
- paralizie, paralizie infantila,
- raceala,
- tuberculoza,
- tulburari respiratorii.
 Contraindicatii:
- stari inflamatorii,
- tulburari emotionale.

Orange (portocaliu) - este culoarea care îndemnă la un puternic simţământ matern, la nevoia de a oferi protecţie, fiind culoarea fericirii. Totodată, această culoare are un efect stimulator emotiv,dă senzatie de apropiere. Este o culoare sociabilă, mai activă decat galbenul, care lasă impresia de optimism, veselie, însă pe suprafete intinse poate fi iritant.
 ...
Semnificatiile culorii portocalii
Fiind la jumatatea drumului dintre galben si rosu, portocaliul este cea mai actinica dintre culori. Cu alte cuvinte, are cea mai mare capacitate de a produce reactii fotochimice. Intre aurul celest si rosul htonian, aceasta culoare simbolizeaza in primul rand punctul de echilibru dintre spirit si libido. Daca acest echilibru tinde sa se rupa intr-un sens sau intr-altul, portocaliul devine atunci fie revelatia iubirii divine, fie emblema desfraului.
Atunci cand acest echilibru tinde mai mult catre spiritualitate, este vorba despre rasa de culoarea sofranului a calugarilor budisti si crucea din catifea portocalie a Cavalerilor sfantului Duh.
Valul logodnicelor, este emblema perpetuarii casatoriei si corespunde astfel sensului profan, flamurii celor sfinte. Valul pe care Vergilius il da Elenei este de culoarea sofranului. Muzele, care, dupa anumite versiuni, apar drept fiicele pamantului, purtau, si ele, vesminte de culoarea sofranul.
Piatra de iacin, de culoare portocalie, era considerata o emblema de fidelitate. Ea constituie emblema unuia din cele douasprezece triburi din Israel. Trecuta prin foc, aceasta piatra se decoloreaza. Aceasta explica de ce era considerata ca fiind expresia credintei arzatoare, care triumfa de vapaia patimilor si le stinge.
Echilibrul dintre spiritual si libido este un lucru atat de greu de realizat incat, portocaliul devine de asemenea culoarea simbolica a necredintei si a luxului. Acest echilibru, conform traditiilor izvorate din cultul Pamantului-Mama, era cautat in orgia rituala, care se credea ca aduce revelatia si sublimarea. Despre Dionysos se spune ca purta vesminte de culoare portocalie.
Efecte culorii portocaliu
Culoarea portocaliu este o culoare antioboseala prin excelenta. Ea este recomandata tuturor temperamentelor, in general neavand contraindicatii.
Portocaliul stimuleaza sistemul respirator si faciliteaza asimilarea calciului. De asemenea, aceasta culoare este un foarte bun stimulator sexual.
Expunerea adecvata la o lumina portocalie o anumita perioada de timp ne permite sa resimtim o stare plenara de libertate fata de tot ceea ce limiteaza fiinta. De asemenea, ne ajuta sa devenim mult mai toleranti.
Culoarea portocaliu ne ajuta sa realizam cu rapiditate asimilarea ideilor noi.
Efectele fiziologice ale culorii portocaliu: accelereaza pulsatiile inimii, favorizeaza secretia gastrica si imbunatateste digestia.
Efectele psihologice ale culorii portocaliu: culoare calda, dezinhiba, confera optimism, veselie, senzualitate, provoaca stimularea emotiva, amoroasa, confera senzatie de apropiere puternica si intimitate, mareste sociabilitatea, confera o stare de sanatate, este euforizant sexual.
 
Indicatii terapeutice ale culorii portocaliu:
- abuzuri sexuale, obsesii sexuale, manie,
- acufene (tiuituri in urechi), otagie (dureri de urechi),
- astm (inclusiv in formele cronice),
- bronsita,
- debilitate mentala, dementa senila,
- deziluzii, deceptii, melancolie,
- eliminare (excretie) defectuoasa,
- epilepsie,
- epitaxis (hemoragie nazala),
- febra insotita de secretii mucoase,
- granulatii (granulozitati) la nivelul pleoapelor,
- guta,
- halucinatii,
- holera,
- inflamatia rinichilor,
- ipohondrie,
- isterie,
- litiaza biliara (pietre la vezica biliara),
- prolaps anal,
- reumatism cronic,
- spasmofilie,
- stres,
- suspendarea menstruatiei (are efect emenagog - face sa revina menstruatia),
- tuse (cu expectoratii sau tuse iritanta, uscata),
- ulceratii cronice la nivelul corneii.

...
  PORTOCALIU- fericire, forta, revitalizare, curaj, incredere; antidepresiv; se apropie foarte tare de rosu;
 Galbenul – este o culoare benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează si intreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare si concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de caldură şi de intimitate. Galbenul este culoarea  caracteristică tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiraţie. Privită mult timp, da senzaţia de oboseală, dar în tonuri palide este suportabilă.   
...
 Semnificatiile culorii galben
Culoarea galbenul este cea mai calda, cea mai expansiva si poate cea mai insufletita culoare. Galbenul este intens, amplu si orbitor ca un suvoi de metal topit, fiind greu de stins el se revarsa mereu. Galbenul reprezinta razele soarelui ce strabat azurul ceresc avand puterea divinitatilor din lumea cealalta.
Galbenul este o culoare masculina, o culoare  a luminii si a vietii, fara a putea tinde spre intunecare. Acest lucru a fost foarte bine observat de Kandinski: "Galbenul are o asemenea nazuinta spre lumina incat nu poate sa existe galben foarte inchis. Putem spune deci ca intre alb si galben este o afinitate profunda, fizica."

Galbenul este simbolul tineretii si al nemurii divine. El este culoarea zeilor. Lumina de aur devine uneori o cale de comunicare cu sens dublu, un mijloc intre oameni si zei.
In cosmologia mexicana, galbenul-auriu este culoarea pe care o are pamantul inainte de inverzire, la inceputul anotimpului ploios. Aceasta culoare este deci asociata misterului reinvierii.
Fiind de esenta divina, galbenul-auriu a ajuns pe pamant un atribut al puterii principilor, regilor si imparatilor, un atribut care arata originea divina a puterii lor.
Galbenul este culoarea vesniciei, tot asa cum aurul este metalul nemuririi. Si unul si celalalt stau la baza ritualului crestin.
Aceasta culoare a spicului parguit anunta insa culoarea toamnei cand pamantul se dezgoleste, pierzandu-si mantia de verdeata. Atunci, galbenul semnifica batranetea, apropierea mortii. Astfel, la limita, galbenul devine un substitut al negrului.
Cand se rup sfintele legaturi ale casatoriei, galbenul este asociat adulterului, ca si in cazul frangerii datorita lui Lucifer, a sfintelor legaturi ale iubirii divine.
Limbajul comun a ajuns insa sa rastoarne simbolul, atribuind culoarea galbena celui inselat, in timp ce, la origini ea apartinea inselatorului, fapt demonstrat de numeroase obiceiuri.
Efectele culorii galben
Culoarea galben stimuleaza sistemul nervos central, mareste capacitatea digestiva, imbunatateste tonusul facandu-ne sa ne simtim in forma. Cea mai importanta actiune a  sa este aceea de a ameliora digestia.
Stimuleaza de asemenea sistemul limfatic asigurandu-i functionarea in conditii optime.
Culoarea galben confera stapanire de sine marind autocontrolul si amplificand starea de luciditate mentala. La nivel mental ajuta la dobandirea unei profunde cunoasteri, facand posibila atingerea unei stari de intelepciune.
Efectele fiziologice ale culorii galben: stimuleaza nervul optic, influenteaza functionarea normala a sistemului cardio-vascular.
Efectele psihologice ale culorii galben: caldura, intimitate elevata, satisfactie sublima, admiratie, inviorare, culoare calda, dinamica, fiind culoarea cea mai vesela, stimuleaza vederea, calmant al psihonevrozelor, senzatie de apropiere in spatiu, stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de concentrare si mobilizeaza atentia, predispune la comunicativitate profunda, confera o stare de implinire mentala.
Indicatii terapeutice ale culorii galben:
- afectiuni ale ficatului,
- afectiuni ale vezicii biliare,
- balonari, meteorism,
- celulita,
- colita,
- constipatie,
- diabet,
- dispepsie,
- exeme si afectiuni ale pielii,
- edem (umflatura sub piele),
- epuizare nervoasa,
- hemoroizi,
- indigestie,
- lepra,
- migrena,
- paraplegie (paralizia membrelor inferioare),
- tulburari stomacale.
Contraindicatii in cazul culorii galben:
- febra,
- inflamatii acutei,
- palpitatii cardiace,
- supraexcitatii.
 ...
 GALBEN- bucurie; creativitate; indeparteaza anxietatea si depresia; poate provoca probleme celor hiperactivi; toleranta; rabdare; intelepciune; culoarea pamantului;

   Verdele – este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. Verdele are totodată şi un Se spune că persoana care-l poartă e înclinată să ia iniţiative efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa.. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut. Exprima concentrare, siguranta, introspectie.
Important de ştiut este faptul că verdele este culoarea potrivită hainelor ce trebuie îmbrăcate atunci când mergeţi să daţi un interviu pentru angajare.
Verdele este totodată şi culoarea speranţei, fiind o culoare foarte potrivită spre a fi utilizată la zugrăvirea dormitoarelor.
Se spune că verdele închis este culoarea care indică o concentrare puternică, dar care durează doar un moment.  
 ...
  Semnificatiile culorii verde
Situat intre albastru si galben, verdele rezulta din interferentele lor cromatice. Verdele intra cu rosul intr-un joc simbolic de alternante, asa cum trandafirul infloreste printre frunzele verzi.
Echidistant intre albastrul ceresc si rosul infernal, doua culori inaccesibile, verdele, valoare medie, mediator intre rece si cald, intre sus si jos, este o culoare linistitoare, racoritoare, umana. In fiecare primavara, dupa ce iarna i-a aratat omului cat de este de singur, dezvelind si inghetand pamantul care-l poarta, acesta a imbracat o noua haina verde, datatoare de speranta, redevenind fecund si hranitor. Verdele este caldut, caci venirea primaverii se manifesta prin topirea gheturilor si caderea unor ploi fertilizatoare.
Verdele este culoarea regnului vegetal in plina reafirmare, a apelor regeneratoare, carora botezul le datoreaza semnificatia lui simbolica.
Expresia "se mettre au vert" ("a iesi la iarba verde"), nascuta din hipertensiunea datorata vietii citadine, exprima de asemenea nevoia unei intoarceri periodice intr-un mediu natural care a transformat tara, campul, intr-un substitut al mamei.
Culoarea verde in diverse traditii ale lumii
In crestinism, verdele a ramas simbolul Sperantei, virtute teologala. Crestinismul s-a nascut pe meleaguri cu clima temperata, unde apa si verdeta s-au banalizat.
Nu tot asa s-a intamplat cu Islamul, ale carui traditii s-au creat ca niste miraje, deasupra nemarginirii arzatoare a deserturilor si a stepelor. Invaluitor, linistitor, verdele este glorificat in monumentele religioase ridicate de stramosii nostrii in desert.
Steagul Islamului este verde, iar aceasta culoare semnifica pentru musulmani emblema Mantuirii, simbolul tuturor marilor bogatii, materiale si spirituale, dintre care prima este familia: verde era mantia Trimisului lui Dumnezeu.
"Erin cea Verde" era, inainte de a deveni numele Irlandei, acela al insulei preafericitilor din lumea celtica.
Misticii germani (Mechtilde din Magdeburg, Angelus Silesius) asociaza verdele cu albul pentru a califica Boboteaza si virtutile hristice, justitia reprezentata de verde intregind neprihanirea albului.
Benefic, verdele dobandeste si o valoare mitica, aceea a pasunilor verzi ("green pastures"), ale raiurilor inverzite ale iubirilor din copilarie ("vert paradis des amours enfantines").
Verdele pastreaza totusi, o caracteristica stranie si complexa, care tine de dubla lui polaritate: verdele mugurilor si verdele mucegaiului, simbolizand viata si moartea. Este imaginea adancimilor si a destinului.
Efectele culorii verde
Culoarea verde destinde considerabil atat fizicul, cat si psihicul. Ea ne permite sa echilibram  structura somatica cu cea psihica si face posibila o rapida diminuare a stresurilor, precum si anihiarea nelinistilor.
Culoarea verde este utilizata cu succes in lupta impotriva iritabilitatii. Aceasta culoare este marele calmant al celor iuti la manie sau irascibili si al nervosilor cronici.
In plus, culoarea verde permite o prompta schimbare a ideilor, fiind foarte utila in acest sens mai ales in cazurile de obsesie (tulburare a vointei observabila la degenerati sau la cei cu tulburari mentale care consta intr-o predominare a unei idei fixe, sau chiar impotriva vointei subiectului; in multe situatii, obsesia se prezinta ca o frica sau ca un impuls coplesitor care se impune mentalului in mod tiranic, provocand o senzatie de angoasa).
Efectele fiziologice ale culorii verde: scade presiunea sanguina, dilata vasele capilare.
Efectele psihologice ale culorii verde: liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare, abundenta de asociatiii mentale de idei, fantezie, culoare rece, placuta, odihnitoare si calma, impresie intensa de prospetime, faciliteaza deconectarea nervoasa, senzatie de departere in spatiu.
Indicatiile terapeutice ale culorii verde:
- cancer,
- carcinom la san ( tumoare),
- dureri de cap, dureri de cap nevralgice,
- erizipel,
- gripa,
- hipertensiune,
- insomnie,
- nevralgie,
- raceala la cap,
- sifilis,
- tulburari cardiace,
- ulcer.
 ...
 VERDE- transformare, crestere, vindecare, pace, armonie, abundenta; calmant pentru stress; folosit in exces, da senzatia de apasare; speranta, prospetime, regenerare; culoarea lemnului;

Albastrul – este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri ascunse..
Această culoare favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii; indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. In exces, conduce la depresie. Se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor. Caracteristica pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv
Albastrul obişnuit marchează începutul contactului spiritual.
Albastrul deschis sugerează setea de cunoaştere, dar şi nevoia de odihnă şi relaxare.
Albastrul electric este culoarea care se potriveşte unei persoane care e mulţumită cu nivelul său existent de cunoaştere sau doreşte realizări intelectuale mai înalte. Această culoare este foarte bună pentru oratori căci atrage publicul. Este totodată şi o culoare potrivită pentru un om disponibil întotdeauna şi mai ales atunci când este nevoie.
Albastrul pulverizat este culoarea potrivită pentru un visător, pentru artistul creator, arareori preocupat de lucruri materiale.
Albastrul închis se potriveşte mai mult persoanelor care nu sunt satisfăcute de acţiunile altora.
Deseori albastrul se foloseşte ca o culoare neutră, pentru a produce îmbinarea mai multor culori.
... 
Semnificatiile culorii albastru
Dintre culori, albastrul este cea mai adanca, caci privirea patrunde fara a intalni nici un obstacol. Albastrul este cea mai imateriala dintre culori. In general, natura nu infatiseaza albastrul decat alcatuit din transparenta, adica un vid acumulat, vid al aerului, al apei, vid al cristalului sau al diamantului. Vidul este precis, pur si rece.
Albastrul este cea mai rece dintre culori si, in valoarea sa absoluta, cea mai pura, in afara vidului total al albului neutru. Albastrul deschis este calea reveriei, iar cand se intuneca, albastrul devine o cale a visului.
Un mediu albastru calmeaza, linisteste, dar, spre deosebire de cel verde, nu tonifica, pentru ca el nu prefigureaza decat o evadare fara priza asupra realului, o eliberare care, cu timpul, devine deprimanta. Profunzimea verdelui confera, dupa Kandinsky, o impresie de odihna terestra si de multumire de sine, in timp ce profunzimea albastrului are o gravitate solemna, supraterestra.
Albastrul si albul, culori ale Sfintei Fecioare, exprima detasarea fata de valorile acestei lumi si inaltarea sufletului catre Dumnezeu, adica spre aurul care va intampina albul virginal, in timpul ascensiunii sale prin albastrul ceresc.
In budismul tibetan, albastrul este culoarea lui Vairochana, a Intelepciunii transcendente, a potentialitatilor si, simultan, a vacuitatii, a carei posibila imagine este aceea a imensitatii cerului albastru. Lumina albastra a Intelepciunii lui Dharmadhatu (lege sau constiinta originara) are putere orbitoare, dar ea este cea care deschide calea Eliberarii.
Efectele culorii albastru
Culoarea albastru face sa creasca capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza foarte mult regenerarea celulara.
Culoarea albastru este in general indicata in stari infectioase si in afectiuni virale, in stari febrile, insolatie, stari de voma, spasme nervoase, crize acute de reumatism, bufeuri de caldura (senzatii de incalzire brusca de jos in sus, insotite de transpiratii care apar in unele dispepsii digestive sau dupa mese incarcate, cat si in perioada de climateriu la ambele sexe).
Culoarea albastru ne permite sa ne deschidem cu entuziasm fata de tot ceea ce este elevat si minunat in jurul nostru. Totodata ea ne ajuta sa traim intr-o deplina armonie in anturajul nostru.
Utilizarea excesiva a acestei culori poate insa produce oboseala, iar o ambianta predominant albastra permanent poate provoca depresie si constipatie. Hainele intime de corp ce au culoarea albastra, nu sunt de asemenea indicate.
Efectele fiziologice ale culorii albastru: scade presiunea sanguina, scade tonusul muscular, calmeaza respiratia si reduce frecventa pulsului.
Efectele psihologice ale culorii albastru: culoare rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate, reverie sublima, disponibilitati evocatorii, senzatie de spatialitate, ingaduinta, pace inefabila, dor, nostalgie spirituala, favorizeaza amplificarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana.

Indicatiile terapeutice ale culorii albastru:

- abcese gingivale, dureri de dinti,
- afectiuni ale gatului, durere (inflamatie) in gat, gusa,
- afta,
- arsuri,
- colica,
- criza biliara,
- dereglare nervoasa,
- diaree,
- dizenterie,
- dureri de cap, migrena
- epilepsie,
- febra tifoida,
- friguri,
- hemoroizi care sangereaza,
- holera,
- icter (galbinare),
- inflamare a creierului, a intestinelor, ochilor,
- insolatie,
- insomnie,
- isterie,
- menstruatie dureroasa,
- pojar,
- prurit (mancarimi),
- palpitatii,
- reumatism,
- spasme,
- taieturi (rani),
- tulburari ale bilei,
- tulburari provocate de socuri,
- varsat de vant.
Contraindicatiile culorii albastru:
- scarlatina,
- sete patologica.
...
ALBASTRU- considerata a doua culoare a doliului; onestitate, adevar, intelepciune, inspiratie; are efect de sedativ; folosit in exces, duce la izolare, letargie; culoarea lemnului; verde- albastrui- prospetime
  
Violetul – este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor si descurajator, dând senzatia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie.
  ...
 Semnificatiile culorii violet
Violetul este o culoare a masurii, constituita din rosu si albastru in proportii identice, din luciditate si actiune cugetata, echilibru intre pamant si cer, simturi si spirit, patima si intelepciune.
Pe orizontul cercului vital, violetul se situeaza la opusul verdelui. De aceea, violetul semnifica nu trecerea, primavara, de la moarte la viata, adica evolutia, ci trecerea autumnala de la viata la moarte, involutia. Astfel, violetul ar fi, intr-un fel, cealalta fata a verdelui si legat ca si acesta de simbolismul gurii. Violetul semnifica gura care inchide si stinge lumina, in timp ce verdele este gura care varsa si reaprinde lumina. In consecinta, violetul este culoarea tainei, a misterului. In spatele violetului se va savarsii nevazutul mister al reincarnarii sau cel putin, al transformarii.
Pe monumentele simbolice ale Evului Mediu, Iisus Hristos poarta un vesmant violet in timpul patimilor, adica atunci cand si-a asumat deplin incarnarea, cand, in momentul implinirii sacrificiului, uneste total in el Omul, fiu al pamantului, pe care il va rascumpara cu Duhul ceresc, nemuritor, in care se va intoarce.
Violetul este de asemenea culoarea ascultarii, a supunerii, ceea ce nu contrazice asocierea ei cu patimile lui Hristos. Exista obiceiul de a lega de gatul copiilor o piatra de culoare violet, nu numai pentru ai apara de boala, dar si pentru ai face ascultatori si cuminti. Violetul este de asemenea, o culoare linistitoare in care ardoarea rosului se indulceste. In sensul acesta trebuie inteles vesmantul violet al episcopului. Aceasta culoare este emblema masurii, a cumpatarii.
Extremul Orient, interpreteaza aceasta trecere de la rosu la violet intr-un cu totul alt sens, pur carnal, care inseamna si trecerea de la activ la pasiv. In cadrul tantrismului, fuziunile amoroase rituale se realizeaza intr-o incapere scaldata intr-o lumina violet, caci lumina violeta stimuleaza glandele sexuale ale femeii, pe cand cea rosie le stimuleaza pe ale barbatului.
Efectele terapeutice ale culorii violet
Culoarea violet se utilizeaza cu succes in cazurile de celulita determinate de o proasta eliminare, ingreunari sau incetineala dupa masa, tulburari ale splinei, vezicii si rinichilor. La nivel psihic, culoarea violet calmeaza rapid angoasele, anihileaza frica, elimina agresivitatea si face sa dispara gelozia. In plus, aceasta culoare favorizeaza reveria elevata si visarea transfiguratoare.

Culoarea violet este inzestrata cu cea mai intensa putere electro-chimica si este acidifianta. Ea este extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos.
Culoarea violet ne hraneste si ne energizeaza in mod inefabil partea cea mai inalta a creierului, ajutandu-ne sa ne extindem orizontul intelegerii. Culoarea violet este stimulatoarea celor mai inalte idealuri umane si, gratie inspiratiei determinate de aceasta, au fost concepute cele mai frumoase opera in arta, muzica, proza, poezie, picture, sculptura, cinema etc.
 
Leonardo Da Vinci sustinea ca puterea de meditatie a fiintei umane poate fi mult marita daca meditam intr-o camera cu geamuri violete la ferestre atunci cand soarele este la amiaza.
Wagner obisnuia sa compuna spirituala sa muzica intr-o camera cu perdele de culoare violet.
Faimosul Saint Germain folosea adesea efectul purificator al luminii violet pentru a vindeca bolnavii.
Atunci cand in sistemul fiintei umane exista o predominanta a excitatiei nervoase culoarea violet are o remarcabila afinitate cu aceste conditii, atragand dupa sine o mare armonie si o perfecta sanatate. Aceste aspecte pot fi constate cu usurinta mai ales in cazul iritarilor nervoase, al nevrozelor, al nevralgiilor si al bolilor inflamatorii ale nervilor.
Efectele fiziologice ale culorii violet: intensifica activitatea cardiovasculara, accelereaza respiratia, intensifica pozitiv rezistenta cardiaca si pulmonara.
Efectele psihologice ale culorii violet: culoare rece, transcendentala, luciditate inteleapta, detasare totala, clarviziune, sentimentul eternitatii, nostalgia adevarurilor ultime, trairi paranormale, stare de fuziune si unitate cu tot ceea ce ne inconjoara, stimuleaza trairile spirituale inalte, precum si simultaneitatea unor stari ca optimism si nostalgie, atractie si detasare, indepartare si apropiere, bucurie si tristete, concret si abstract, prezenta si absenta, stare de atotputere, omniprezenta, senzatie de apropiere foarte mare in spatiu, cuprinderea infinitului si a eternitatii in propia fiinta, starea ca totul este in fiinta si ca simultan fiinta este in tot ceea ce o inconjoara.
Indicatiile terapeutice ale culorii violet:
- cataracta,
- celulita,
- crampe,
- enuresis,
- epilepsie,
- insomnie,
- leucoree,
- meningita cerebro-spinala,
- nevralgie,
- nevroza,
- reumatism.- sciatica,
- tulburari ale splinei, vezicii, rinichilor,
- tulburari ale vederii,
- tulburari mentale,
- tumori.
.
 ...
 VIOLET- spiritualitate, demnitate, echilibru; reduce sensibilitatea la durere;
Movul – este culoarea indiferenţei.
     
Albul – semnifică vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul este culoare purităţii. Totodată, albul sugerează şi sinceritatea. Are : efecte de expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, raceală; exprimă pace, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate.
Utilizarea eficientă a culorilor in procesul de design al paginilor pentru Internet are urmatoarele influente:
· sporeste gradul de receptivitate, inţelegere si asimilare a cunoştinţelor de către cei ce vizualizează paginile;
· creează o stare de confort psihic, înviorare şi bună dispoziţie;
· sporeşte calitatea şi randamentul muncii intelectuale;
· asigură diminuarea oboselii intelectuale si deconectarea nervoasă;
· facilitează percepţia vizuală, concentrarea atenţiei si memorarea;
· influenţează pozitiv starea celor ce va lecturează paginile Web. 
... 
ALB- simbolizeza deopotriva viata si moartea; reprezinta totalitatea si spiritul; inspira curatenie si racoare; in Europa este asociat cu puritatea iar in China cu moartea; este culoarea metalului;
Negrul –este o culoare care sugerează confuzie, nehotărâre, durere, despărţire. Această culoare are o vibraţie negativă. Ea are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psihoa-fectiva de tristeţe, sfarşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizată ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.
...
NEGRU- profunzime; lipsa sperantei; negativism, putere, stabilitate, protectie; folosit in cantitati mici devine introspectiv, in cantitati mari deprimant; 
...
Negrul este purtator al unui mesaj de autoritate si putere .Intrucat evoca emotii puternice , poate deveni coplesitor atunci cand apare in exces.Negrul este culoarea imbracamintii clasice , o explicatie a acestui lucru putand fi faptul ca aceasta culoare il face pe purtator sa apara mai suplu si mai sofisticat.

PS: este posibil ca unele paragrafe sa contine subiecte identice , datorita provenientei diferite a fiecareia .
Acest articol a fost realizat cu ajutorul a WIKIPEDIA, http://www.rebeccamohl.eu/2007/08/17/simbolistica-culorilor/,http://godessdiana88sex1.blogspot.com/2008/12/semnificatia-simbolismul-si-efectul.html ,  http://www.armonianaturii.ro/ , etc

culoare intervalul de lungimi de undă intervalul de frecvențe
roșu ~ 610-780 nm ~ 480-405 THz
oranj ~ 590-650 nm ~ 510-480 THz
galben ~ 575-590 nm ~ 530-510 THz
verde ~ 510-560 nm ~ 600-530 THz
azur ~ 485-500 nm ~ 620-600 THz
albastru ~ 452-470 nm ~ 680-620 THz
violet ~ 380-424 nm ~ 790-680 THz

miercuri, 30 mai 2012

Prieten vs Cel mai bun prieten ...

Prietenia este firul de aur care leagă inima întregii lumi.John Evelyn. Prietenia este o haină valoroasă care se curăţă când se murdăreşte, nu se aruncă la prima pată.Cato cel Bătrân Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri; o inimă în două suflete.Aristotel Prietenia este confortul inexprimabil de a te simţi în siguranţă cu o persoană, fără a trebui să-ţi cântăreşti gândurile, nici să-ţi măsori cuvintele. Dinah Craik  Prietenia este o plantă cu creştere lentă şi trebuie să îndure şi să reziste la şocurile adversităţii înainte de a fi îndreptăţită la acest apelativ.Prietenie:Încredere şi respect Ovidiu Oană. Prietenia inseamna atat de multe dar totusi atat de putin. A strabatut mari si tari , a invins armate si a creat tari insa tot nu se cunoaste puterea prieteniei adevarate.Ea a trecut granite fara sa miste un deget , caci are o definitie in fiecare limba a pamantului, fie ea scrisa sau vorbita.are un milion de suflete dar doar un trup , cu doi ochii pentru a vedea necazul , o gura pentu a striga dupa ajutor, doua maini pentru a imbratisa ,doua urechi pentru a auzi strigatul si un singur gand spre salvarea lui . Atat de multi dar totusi atat de putini.
Nu rupe firul unei prietenii, caci, chiar daca il legi din nou, nodul ramane. – Octavian Paler.
 Alaturi de un prieten adevarat este cu neputinta sa ajungi la neznadejde. – Honore de Balzac
Prietenia indoieste bucuriile si injumatateste necazurile. – Francis Bacon
 Frecventarea prietenilor sa-ti fie ca o scoala si convorbirea cu ei, invatatura. Fa-ti din prietenul tau un invatator si uneste prin el foloasele intructiei cu placerea conversatiei. – Baltasar Gracian
Ne-am cunoscut prin puterea destinului, am devenit prieteni avand posibilitatea de a alege,suntem inca prieteni ca si consecinta a deciziei noastre, Si vom spune Prieteni Pentru Totdeauna, asta fiind desigur o promisiune pe viata
Prietenii sunt precum trifoiul , il gasesti peste tot si totusi nincaieri.
Prietenia sfârșește acolo unde începe neîncrederea. - Seneca
Un prieteniti da speranta,cand viata e plina de suferinta, un prieten e un loc unde pleci cand nu mai ai unde sa mergi,un prieten e onest, un prieten e adevarat, Un prieten este pretios  si acel prieten esti tu.Acest articol a fost realizat cu ajutorul Wikicitat, http://enciclopedie.citatepedia.ro/index.php?c=Prietenie , citate.unica.ro/2008/03/15/citate-despre-prietenie/ ,  enciclopedie.citatepedia.ro/index.php?c=Prietenie ,

marți, 29 mai 2012

Natura

Natura...
„Natură” se referă la totalitatea lucrurilor și ființelor din univers, lumea fizică înconjurătoare, cuprinzând vegetația, formele de relief, clima, la fenonenele fizice și la viață, în general.(Wikipedia)
Asadar ce este Natura , animalele,oamenii sau doar un spatiu creat pentru noi. Natura e un privelegiu dar e ceva usual ? Natura poate trai fara noi , dar noi fara ea? Astazi nu multi isi mai pun intrebari legate de ea ,nu stiu sa se bucure de ceea ce ii inconjoara .Cati au plecat urechea la disparitia animalelor , la incalzirea globala , la inundatii  , acestea sunt dovezi ale ignorantei umane . Desigur acel articol va ramane pulbere in vant dupa cateva vizualizari, la fel ca cele scrise de cei de inaintea mea.Am selectat aici cateva dintre cele cu care natura ne-a binecuvantat in tinereatea ei.
 Cele şapte minuni ale naturii din lume sunt jungla amazoniană de-a lungul fluviului care străbate mai multe ţări, insula Jeju (Coreea de Sud), râul subteran Puerto Princesa (Filipine), golful Halong (Vietnam), Cascada Iguazu, Parcul Natural din Komodo (Indonezia) şi muntele Masa (Africa de Sud), conform fundaţiei New 7 Wonders.
Padurea Amazoniana este cunoscuta si sub numele de Amazonia sau Jungla Amazoniana si este o padure umeda de foioase, care acopera cea mai mare parte din bazinul Amazonului din America de Sud. Padurea se intinde pe teritoriul a 9 tari, Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Guyana Franceza, Ecuador si Surinam, avand o suprafata de 5,5 milioane de kilometri patrati.
Adăugaţi o legendă
Jeju-do (Provincia Jeju, este forma scurtă Jeju Special Self-governing Province Province ) este singura provincie cu autonomie specială din Coreea de Sud, situată în cea mai mare insulă coreeană. Orașul cel mai important este Seogwipo.Se află la aprox. 100 km de mal. Are 1845 km pătrați. Aici se atinge cea mai mare altitudine:1950 metri, a vulcanului stins Halla-san. Această insulă, împreună cu Inchon sunt cele mai mari centre siderurgice din Coreea de Sud. În trecut pe această insulă erau exilate anumite persoane care aveau planuri de înaltă trădare.
Parcul National Komodo este situat pe insula cu acelasi nume, incluzand si insulele Rinca si Padar, precum si alte insule mai mici, in Arhipelagul Indonezian, intre insulele Flores si Sumbawa. Infiintat in anul 1980, principalul sau scop este protejarea speciei Varanus komodoensis, cunoscut ca dragonul de Komodo. Treptat, obiectivele parcului s-au diversificat, mergand pana la protejarea intregului areal. In anul 1986 UNESCO l-a declarat monument al naturii si rezervatie mondiala a biosferei. |
Cascadele de pe Iguazú (portugheză Cataratas do Iguaçu, spaniolă Cataratas del Iguazú) sunt numite de localnici „Garganta do Diabo” (în traducere „Gâtlejul Diavolului”). Catarctele sunt amplasate pe fluviul Iguazú la granița dintre Argentina (provincia Misiones) și Brazilia (statul Paraná). Cascadele sunt formate din 270 de căderi de apă, situate pe o lungime de 2,7 km, având o înălțime variabilă între 82 și 62 de m. Ele sunt amplasate în forma literei care are lățimea de 150 și lungimea de 700 de m. Cele mai multe căderi de apă se află pe teritoriul Agentinei, panorama lor putând fi admirată de pe teritoriul brazilian. Cascadele sunt despărțite de ca. 900 de insulițe, ele oferă loc de cuibărit pentru unele specii de drepnele. Cataractele sunt situate în Parcul Național Iguazú din Argentina și Brazilia. In anul 1984 regiunea este declarată patrimoniu mondial UNESCO. În apropierea cascadelor se află orașul brazilian Foz do Iguaçu și cel argentinian Puerto Iguazú. Primul european care a descoperit cascadele a fost conchistadorul spaniol „Álvar Núñez Cabeza de Vaca”, una dintre cascadele din Argentina purtandu-i numele.





Se spun ca o imagine valoareaza  o mie de cuvinte , acest loc nu are nevoie de descriere
Adăugaţi o legendă
Legenda spune că, în vremurile din vechime, regele Vietnamului a cerut ajutorul zeilor pentru a câștiga o bătălie cu o armată invadatoare chineză. Zeii, văzând suferința oamenilor, au trimis o familie de dragoni, care au lăsat în urmă munți de jad și de pietre prețioase. Locul în care dragonii se spune că au coborât din ceruri se numește Ha Long și este unul dintre cele mai frumoase din întreaga Asie.
Situat în partea de nord-est a Vietnamului, aproape de granița cu China, golful Ha Long este remarcabil prin cele peste 3000 de insule monolitice de calcar și prin zecile de peșteri submarine accesibile foarte ușor. Înscris pe lista obiectivelor de patrimoniu UNESCO din anul 1994, golful Ha Long este cunoscut europenilor încă din secolul al XIX-lea, când coloniștii francezi au descoperit zona pentru prima dată. Cea mai mare peșteră din zonă a primit și un nume pe măsura frumuseții ei din partea exploratorilor francezi: La Grotte des Merveilles (Peștera minunilor).
În extremitatea sud-vesticǎ a Africii, metereze de gresie par cǎ se ridicǎ direct din mare. Vizibile de la peste 200 km distanță, ele constituie un punct de reper spectaculos și liniștitor pentru oamenii mǎrii, încǎ de pe timpurile exploratorului portughez Bartolomeu Diaz, primul european care le-a zǎrit, în 1488. Astǎzi ele sunt celebre în lumea întreagǎ: Muntele Masǎ al Africii de Sud.




Cele 7 minuni ale naturii reprezinta un proiect demarat in 2007 prin care se dorea crearea unei liste cu sapte minuni naturale votate de oameni prin intermediul unui sondaj global. Proiectul a fost initiat si condus de catre Fundatia elvetiana New7Wonders, aceeasi care s-a ocupat si de campania New7Wonders of the World, ce a stabilit noile şapte minuni ale lumii.

sâmbătă, 26 mai 2012

Copilaria...

Copilaria ...

Alb – este prin excelenta culoarea puritatii, ea aduce speranta, bucurie, succes. Este culoarea copilariei si a reinnoirii.
Copilaria este cea mai frumoasa perioada a vietii de care-si aminteste cu drag omul matur. Locul unde lumea iti pare o poveste magica cu zane si monstri si unde bunicii sunt protectorii absoluti ai copilului care mai face din cand in cand cate-o traznaie.Copilaria poate fi o foaie, un capitol, un minut sau un an in amintirea omului matur , coplesit de griji.
Copilaria este inima tuturor varstelor.
A fost odata ce  nu trece niciodata... Copilaria, tara lui Creanga, Andersen, Grimm si Perrault...
Povestea este lumea obisnuita,vazuta prin vocala O.
  Lumea vazuta prin vocala O
Copilaria este o lume de miracole si de uimire a creatiei scaldate in lumina, iesind din intuneric, nespus de noua si proaspata si uluitoare. Eugene Ionesco
If you carry your childhood with you, you never become older  Tom Stoppard ( Daca pastrezi copilaria mereu cu tine, nu vei imbatrani niciodata)
Perceputa de multi in multe feluri copilaria va fi un moment de care ne vom aminti cu duiosie in cele mai grele momente, dar defapt niciodata nu vom pierde copilaria , ea va avea un locsor in inima ficaruri batranel morocanos sau a fiecarei doamne stilate  pentru ca oricate de multe lucruri avem ,sau oricat de batrani am fi , cel mai nepretuit lucru va fi copilaria , pentru ca a fi copil nu insemna sa ai o varsta frageda, pentru pentru a fi copil trebuie doar sati traiesti viata fara nici un risc, cu un zambet larg pe fata brazdata de ochisorii mari pini de bucuria anilor in care nu existau griji sau oameni care sa ne tulbure linistea  , linistea ce trebuie sa dainuiasca in sufletul vesnic tanar al oricarei fiinte.Deci  sa nu lasam copilul din noi sa se inece  in mare a grijilor si suferintelor maturitati ci sa-l pastram ,negresit.: sa iertam orice greseala nevinovata , sa ne bucuram de cele din jurul nostru ca si cum ar fi prima si ultima data cand am face-o.
Intotdeauna va exisat un ciclu al mentalitatii oamenilor: copii vor dorii sa fie adulti , adultii vor dori sa fie batrani, iar batrani ar dori sa fie copii macar pentru o clipa. Insa fiecare nu stie ce pierde lasand in urma fiecare etapa a vietii , deoarece totul este natural, trebuie sa se intample , nu poti impiedica inevitabilul.
Acest articol a fost realizat cu ajutorul 
quotationsfreak.wordpress.com/citate-dragoste.../despre-copilarie/ si  enciclopedie.citatepedia.ro/index.php?c=copil%E3rie   etc

miercuri, 23 mai 2012

Adevar sau minciuna

Adevar sau Minciuna...

Fara sinceritate nu faci nimic. Oricat vei fi de iscusit si de siret, oricat vei sti sa ticluiesti si sa sulemenesti minciuna-ea ramane tot minciuna. .Poti minti cu gura, dar cu expresia pe care o ai in acel moment se spune intotdeauna adevarul.  E mai bine să spui brutal adevărul, decât să minţi politicos.
Vei insela pe un om, o generatie, doua-dar timpul pe el nu-l vei insela .Cel ce minte astazi pentru tine, maine va minti contra ta. Cele mai crude minciuni sunt spuse adesea in tacere. Un om poate sa fi stat ceasuri intregi fara sa deschida gura, si totusi sa fi fost un prieten neloial sau un josnic calomniator. Pata pe care o lasa o singura minciuna nu poate fi stearsa de o suta de vorbe adevarate. Asadar , in societatea de azi omului ii place sa fie mintit, pentru ca  desi doare mai mult o minciuna marturisita decat un adevar necunoscut, in inima lui intotdeauna va fi invers.Omul are o fire ciudata, el mintindu-se singur nu-si da seama ca pentru a acoperi o minciuna trebuie sa mai rostesti inca sapte , el din naivitate uita ca minciuna si tradarea sunt mai dureroase decate 10 gloante de revolver in inima celui mai bun  si credincios prieten.Si totusi omul minte si minte si nu stie ca adevarul il va astepta intotdeauna dupa usa , de unde il priveste cu mila , acesta asteapta doar o chemare dar nu vine , priveste naivitatea precum  mama ce asteapta sa iti recunosti greseala, dar minciuna nu asteapta , ea vine , bate la usa si nu asteapta pentru ca stie ca daca o va vedea omul ii va deschide imediat , pentru ca va alege calea mai usoara si dureroasa decat pe cea grea dar incununata de lauri. Iar el , adevarul nu va pleca pentru ca stie ca daca va cugeta macar un moment in inma sa , va stii ceea ce este bine  , dar minciuna nuti va permite sa privesti in sufletul tau pentru a vedea raul pe care il faci prin o simpla privire .Ti se poate spuna sa cauti adevarul , dar nu sa-l gasesti  deoarece asta depinde doar de tine.
Pâinea minciunii este dulce omului dar mai pe urmă gura îi este plină de pietriş.  
Hotarele minciunii sunt înguste, zilele fărădelegii – numărate. Ceea ce e minunat în viaţa omului este faptul că, în cele din urmă, adevărul şi dreptatea înving şi toate lanţurile sunt sfărâmate.
Aici sunt cateva strofe ce  se concentreaza asupra luptei dintre minciuna si adevar
Adevărul şi minciuna,
Se atestă că sunt fraţi,
Iar părinţi, întotdeauna,
I-au avut pe avocaţi.
epigramă de Mihai Danielescu din Pledoarie pentru epigramă (aprilie 2007)
Minciuna, bine dichisită,
E totdeauna răsplătită,
Iar adevărul, gol-goluţ,
Aşteaptă musai un bănuţ.
epigramă de Ion Diviza din Urmaşii lui Cincinat (2004)
Precum se vede c-a fost scris,
Minciuna, ca şi adevărul,
Sunt jumătăţile din mărul
Cules de Eva-n Paradis.
epigramă de Eugen Deutsch din Adevărul şi minciuna (2011)
Adevărul totdeauna
A fost ros de multe "molii",
Înfruntând cu greu Minciuna
Cocoţată în fotolii.
epigramă de Corneliu Costăchescu din Reflexe (şi reflecţii) într-o picătură de cerneală (2005)
  Că adevărul umblă des
Cu capul spart în lumea lară,
E-un fapt normal şi de-nţeles:
Minciuna n-are ce să-şi spargă!
 epigramă de Gheorghe Bălăceanu din Adevărul şi minciuna (2011)
Adevărul şi minciuna
Au origine comună,
Însă mai întotdeauna
Preferată e-o minciună
epigramă de Nicolae Căruceru din Adevărul şi minciuna (2011)


PS: Citatele de mai sus au fost preluate de pe urmatoarele site-uri
http://www.citatepedia.ro/index.php?id=52259  si  www.intelepciune.ro/despre/minciuna/citate  si 
 www.citatepedia.ro/index.php?id=52259 si http://cunosc.ro/proverbe_citate/citate-despre-minciuna_proverbe-despre-minciuna.html si  http://citate.unica.ro/2008/03/28/citate-despre-adevar/

marți, 22 mai 2012

DRAGOSTEA




Dragostea...



Dragostea este dorinţa fierbinte care ne coboară la cea mai josnică stricăciune sau ne poate ridica la cea mai înaltă fericire.(Platon)Dragostea e o luptă între două suflete şi între două trupuri în care uneori nu e niciun învingător, alteori nu e niciun învins.(Oct . Paler )Dragostea adevărată este o limbă pe care surzii o pot auzi şi orbii o pot vedea.(Gabrile GARCIA marques). Multi au definit-o ,au incercat sa o inteleaga sa o potoleasc dar in zadar ea i-a doborat fara un pic de efort....Dragostea adevărată este ca o fereastră luminată într-o noapte întunecată. Dragostea adevărată este o linişte înflăcărată.Giuseppe Ungaretti,.O poti demonstra prin fapte , o poti surprinde prin speranta ,o poti simti cu pasiune si o poti dezvalui cu un "TE IUBESC".Aceste doua cuvinte au fost rostite in nenumarate limbi , de mii de ori ,dar cu aceeasi semnificatie .
Iata cateva dintre acestea ( pentru traduceri si pronunuti puteti folosi google translate):
  1. English - I love you
  2. Afrikaans - Ek het jou lief 
  3. Albanian - Te dua
  4. Arabic - Ana behibak (to male)
  5. Arabic - Ana behibek (to female)
  6. Armenian - Yes kez sirumen
  7. Bambara - M'bi fe
  8. Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
  9. Belarusian - Ya tabe kahayu
  10. Bisaya - Nahigugma ako kanimo
  11. Bulgarian - Obicham te
  12. Cambodian - Soro lahn nhee ah
  13. Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
  14. Catalan - T'estimoCheyenne - Ne mohotatse
  15. Chichewa - Ndimakukonda
  16. Corsican - Ti tengu caru
  17. Creol - Mi aime jou
  18. Croatian - Volim te
  19. Czech - Miluji te
  20. Danish - Jeg Elsker Dig
  21. Dutch - Ik hou van jou
  22. Esperanto - Mi amas vin
  23. Estonian - Ma armastan sind
  24. Ethiopian - Afgreki'
  25. Faroese - Eg elski teg
  26. Farsi - Doset daram
  27. Filipino - Mahal kita
  28. Finnish - Mina rakastan sinua
  29. French - Je t'aime, Je t'adore
  30. Gaelic - Ta gra agam ort
  31. Georgian - Mikvarhar
  32. German - Ich liebe dich
  33. Greek - S'agapo
  34. Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
  35. Hiligaynon - Palangga ko ikaw
  36. Hawaiian - Aloha wau ia oi
  37. Hebrew - Ani ohev otah (to female)
  38. Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
  39. Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
  40. Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
  41. Hmong - Kuv hlub koj
  42. Hopi - Nu' umi unangwa'ta
  43. Hungarian - Szeretlek
  44. Icelandic - Eg elska tig
  45. longgo - Palangga ko ikaw
  46. Indonesian - Saya cinta padamu
  47. Inuit - Negligevapse
  48. Irish - Taim i' ngra leat
  49. Italian - Ti amo
  50. Japanese - Aishiteru
  51. Kannada - Naanu ninna preetisuttene
  52. Kapampangan - Kaluguran daka
  53. Kiswahili - Nakupenda
  54. Konkani - Tu magel moga cho
  55. Korean - Sarang Heyo
  56. Latin - Te amo
  57. Latvian - Es tevi miilu
  58. Lebanese - Bahibak
  59. Lithuanian - Tave myliu
  60. Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
  61. Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
  62. Mandarin Chinese - Wo ai ni
  63. Marathi - Me tula prem karto
  64. Mohawk - Kanbhik
  65. Moroccan - Ana moajaba bik
  66. Nahuatl - Ni mits neki
  67. Navaho - Ayor anosh'ni
  68. Norwegian - Jeg Elsker Deg
  69. Pandacan - Syota na kita!!
  70. Pangasinan - Inaru Taka
  71. Papiamento - Mi ta stimabo
  72. Persian - Doo-set daaram
  73. Pig Latin - Iay ovlay ouyay
  74. Polish - Kocham Ciebie
  75. Portuguese - Eu te amo
  76. Romanian - Te ubesk
  77. Russian - Ya tebya liubliuScot
  78. Gaelic - Tha gradh agam ort
  79. Serbian - Volim te
  80. Setswana - Ke a go rata
  81. Sign Language - ,,,/ (represents position of fingers when signing'I Love You')
  82. Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
  83. Sioux - Techihhila
  84. Slovak - Lu`bim ta
  85. Slovenian - Ljubim te
  86. Spanish - Te quiero / Te amo
  87. Swahili - Ninapenda wewe
  88. Swedish - Jag alskar dig
  89. Swiss-German - Ich lieb Di
  90. Tagalog - Mahal kita
  91. Taiwanese - Wa ga ei li
  92. Tahitian - Ua Here Vau Ia OE
  93. Tamil - Nan unnai kathalikaraen
  94. Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
  95. Thai - Chan rak khun (to male)
  96. Thai - Phom rak khun (to female)
  97. Turkish - Seni Seviyorum
  98. Ukrainian - Ya tebe kahayu
  99. Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
  100. Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
  101. Vietnamese - Em ye^u anh (to male)
  102. Welsh - 'Rwy'n dy garu
  103. Yiddish - Ikh hob dikh 
  104. Yoruba - Mo ni fe
Sunt convinsa ca de unele nici macar nu ati auzit ... insa ati obsevat , cu toate au in comun ceva,  implica doua cuvinte: tu si iubire , semn ca implica doua persoane ( tu si eu ) si un sentiment pur dragostea 
.Aici este o alta viziune a celor doua cuvinte :-))
 Acest articol a fost realizat cu ajutorul a http://tupeu.3xforum.ro/post/185/1/Te_iubesc_in_100_de_limbi_/ si citate despre dragoste.( definitia dragostei)

duminică, 20 mai 2012

Timpul...



Timpul...
In mod traditional, timpul e vazut ca fiind masurarea distantei dintre evenimente. El e compus din trecut, prezent si viitor..Daca am avea puterea de a schimba ceea ce am facut cu toti am profita de ea , cu siguranta fiecare regreta ceva ce a facut in trecut.  ... sau daca am putea calatori in viitor , oricine poate afirma cu tarie ca ar face-o. Dar din pacate ... nu este posibil.
Tuturor  li se pare ca timpul trece mai repede cu fiecare an  astfel - Pe măsură ce înaintăm în vârstă, timpul pare să treacă din ce în ce mai repede. Oamenii constată cu uimire cât de rapid se succed zilele importante din viaţa lor, şi se trezesc spunând “Deja a venit ziua mea de naştere?”, “Iaraşi vine 
Crăciunul?”, “Când a trecut un an?” .
Potrivit experţilor privind percepţia timpului,  motivul pentru care ni se pare că timpul trece mult mai repede este acela că intrăm în rutină şi experimentăm aceleaşi experienţe, iar şi iar.
Nu acelaşi lucru se întâmplă atunci când facem lucruri pentru prima dată, în urma cărora, de obicei, ne rămâne o impresie de lungă durată (amintiţi-vă prima zi de şcoală sau prima zi la un nou loc de muncă). Memoria selectează evenimentele, care pot fi mai vii sau mai “şterse”, în funcţie de gradul de rutină la care aţi ajuns.

De ce avem impresia că timpul trece uneori atât de repede şi, alteori, că trece prea încet? Psihiatri, psihologi, filozofi, experţi în biologie moleculară s-au adunat la Universitatea din Rennes la un colocviu care s-a ocupat de „un element de studiu destul de greu de sesizat: percepţia timpului”, afirmă experţii în Le Figaro
Prima menţiune este că timpul nu trece cu aceeaşi viteză pentru toţi. Este cazul, de exemplu, al pacienţilor depresivi, schizofrenici sau autişti, dar fenomenul este şi în funcţie de vârstă şi ritmurile biologice diferite. Asa dar inca mai exista speculatii asupra timpului , insa adevarul asupra lui ramane um mister.
Acest articol a fost  realizat cu ajutorul
http://www.descopera.org/timpul/ , unimedia.md/?mod=news&id=45426 si http://sexynews.ro/2012/05/05/de-ce-avem-impresia-ca-timpul-trece-mai-repede-pe-masura-ce-imbatranim/ etc